LEGO keresés

2010. január 1., péntek

A LEGO története

A LEGO

A legózás talán napjaink legelterjedtebb játéka, hobbija. Én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szeretett volna legózni, viszont rengeteget játszottam együtt az apukámmal. Vagyis a dolog egyáltalán nincs korhoz kötve. A kicsi gyerekek szívesen játszanak a duploval, majd következik a rendes legó, végül pedig jön a technik. Aki odáig eljut, már igazi profi.
A LEGO egy dán cég. 1932-ben alapították, de akkor még fa játékokat gyártottak. 1934-ben született meg a név: "LEg GOdt" dánul annyit jelent, "játssz jól". Később derült ki, hogy a szónak latinul is van értelme: tanulok, összerakom.
A LEGO cég volt a világon az első, amely műanyagból kezdett játékokat készíteni. A ma is ismert lego-tégla formája már 1949-ben kialakult. Külföldre csak 1956-ban került a játék. Németország volt az első, ahol árulni kezdték hazáján kívül.
Az első kerék 1961-ben, az első vonat 1966-ban, a duplo 1967-ben került piacra. És 1968-ban már meg is nyitotta kapuit az első Legoland Dániában.
Ezekután a fejlődés követhetetlenül felgyorsult, évről évre jelentek meg újabb és újabb darabok (1977-ben a legó technik). Ma már a világ legnépszerűbb játéka, Dánia elsőszámú exportcikke. Sorra nyílnak meg a további legoland-ek, van már legoépítő világbajnokság is. Az utolsó nagy piaci fogás a Harry Potter lego volt. Európában 10%-kal növelte az eladásokat.

Hozzávalók

# Legó, minden mennyiségben! Sajnos elég drága játék, viszont megunhatatlan és a végtelenségig kombinálható. Ha van mondjuk egy közepes doboz építőelem, egy-két ablak, ajtó, kerék és más tartozékok, akkor bármit meg lehet építeni. Persze mindenki, aki szokott legózni, vágyik a nagy készletekre. Kalózhajó, űrbázis, kastély, Western falu és így tovább. Mégis, a tapasztalat azt mutatja, hogy ezekkel nem lehet annyira jól játszani. Nagyon izgalmas őket összerakni, hosszan bogarászni az útmutatót, keresgélni a megfelelő darabokat. Aztán egyszer csak kész van! Az nagyon jó érzés. Az ember nézegeti, ismerkedik vele, kipróbálja a rejtett csapdákat, katapultokat, ágyúkat stb. Utána azonban már sokkal kevésbé izgalmas. Nem lehet többet építkezni, pedig a legóban pont az a jó, hogy őrült ötleteinket, álmaink házát, embermagasságú tornyot, labirintust építhetünk.

# Egy hatalmas doboz: érdemes ilyenben tartani a legóinkat. Egyrészt praktikus (könnyen ki lehet borítani, aztán meg mindent visszalapátolni), másrészt nincs annál jobb, mint amikor az ember hosszasan keres, turkál egy apró alkatrész után.

# Alkotói kedv, fantázia, türelem. Ha valaki egyszer ráérez az ízére, bármikor szívesen játszik majd.
Egyéb
Én a fentiekben a legót az építőjátékra korlátoztam, pedig a cég sok mást is gyárt. Van legó ruha, amit 9 hónapos kortól egészen kiskamasz korig ajánlanak. Készítenek mese- és kifestőkönyveket 5-6 éves gyerekeknek, akik majd berángatják szüleiket a boltokba, hogy azok vegyék meg a könyvben megismert figurákat. Akinek tetszenek a Swatch-órák, azok a lego órákat is szeretni fogják. Egészen kicsi gyerekeknek tervezték a lego figurákkal díszített ébresztőórákat, amik kompatibilisek az építőelemekkel, tehát be lehet őket építeni a készülő műbe. A nagyobbaknak (akár felnőttek is nyugodtan hordhatják) szánt karórákról már nem derül ki messziről, hogy a márkájuk lego. Természetesen ezek is kombinálhatók egymással, vagyis cserélhető a szíjuk, számlapjuk, keretük. Egy kis pénzzel teljesen egyedi darabokat lehet összerakni. Természetesen a Lego cégnek is vannak számítógépes játékaik, sőt a Microsofttal kötött egyesség után nemsokára az Interneten is megjelennek letöltehtő formában.

Már készül a családcentrikus, minden igényt kielégítő Lego autó is. A gyerekeknek magasított ülés, hogy jobban kilássanak, de ha unatkoznak, nézhetik majd a beépített DVD-t, a szülők az első ülésről kamerák segítségével figyelhetik gyerkőceiket, az ülések könnyen és sokféleképpen variálhatók. Életnagyságú technik legot készítenek majd az apukáknak is.
Aki még többet szeretne megtudni a cégről, régi és új modellekről, hírekről, az látogasson el a www.lego.lap.hu oldalra. Ott aztán mindent megtudhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése